GOLD_WHITE
Start Now

Top 5 Universiti Terunggul di Malaysia

Beberapa bulan lagi pelajar-pelajar Tingkatan 5 akan mengambil SPM, masing-masing akan mula mencari tempat menyambung pelajaran.

Universiti adalah tempat yang sangat menarik, dan bagi cikgu personally penuh dengan kenangan. Ada yang ambil masa dengan cepat untuk habiskan degree 2-3 tahun dah habis belajar, ada yang perlu menjalani masa yang panjang sampai 8 tahun untuk degree.

Tapi cikgu nak semua anak-anak murid cikgu tahu, menyambung pelajaran bukan satu perlumbaan. Sebab masa cikgu sambung belajar dulu, kalau boleh cikgu pun nak cepat-cepat habis, ada kawan cikgu tak dapat sambung belajar lagi. Namun begitu, sekarang lain pula, kawan cikgu tu dah ada PhD!

Ok, jadi petang ni cikgu nak share TOP 5 Universiti di Malaysia, yang cikgu sangat sarankan anak-anak murid cikgu untuk struggle dapatkan tempat. Semoga anak-anak murid cikgu ada rezeki belajar di sini, dan mendapat pekerjaan yang baik-baik dapat bantu ramai orang di masa akan datang.

1. Universiti Malaya

Universiti Malaya ni, pelajar-pelajarnya memang ‘cream dela cream’ di Malaysia. UM sangat terkenal dengan khursus kedoktoran (medik) dan seperti mana yang kita tahu, UM siap ada Pusat Perubatan Universiti Malaya (PPUM). PPUM ni sangat hebat, banyak hasil kajian, dah buat kat sini, dan dapat bantu ramai orang.

Lepasan SPM biasanya akan ambil program asasi, dan di sini lah perjuangan paling sukar sekali. Kebiasaanya pelajar-pelajar UM yang nak ambil medik kena straight A’s atau kita panggil 4 flat (4.0 CGPA) untuk sambung medik. Kalau tak lepas, memang susah nak sambung degree medik di UM. Selain medik, program undang-undang di UM pun tidak kurang hebatnya. Kehebatan UM pada tahun 2020 mendapat 70 di Dunia mengikut QS Univerisity Ranking.

2. Universiti Putra Malaysia

UPM asalnya fokus kepada pertanian, sekarang pun UPM terkenal dalam pertanian, tapi bukan pertanian tanam getah di kampung, tapi lebih kepada research, bawa benih baru, penternakan, dan lain-lain.

Beberapa tahun lepas, program sukan di Malaysia ada buat di UPM. Menariknya, atlet-atlet kebangsaan diberi peluang untuk belajar dan mendapatkan pendidikan yang terbaik di Malaysia. Cikgu tak belajar di UPM, tapi cikgu beberapa kali ke universiti ini masa di pangku sekolah dulu main ragbi dan beberapa kali program. Menariknya di UPM ni, kawasannya besar dan nak pergi dari satu tempat ke satu tempat yang lain tu, memang tak boleh jalan kaki kena naik bas atau kenderaan sendiri. Ikutkan QS University Ranking, UPM mendapat tempat ke 159!

3. Universiti Kebangsaan Malaysia

Cikgu pernah beberapa kali ke UKM, cikgu pernah sertai program masa di sekolah dulu, dan waktu kerja beberapa kali cikgu ke sini. UKM merupakan universiti yang memperkasakan bahasa Melayu sebagai bahasa perantara, masa cikgu kat sana, banyak betul perkataan-perkataan yang first time cikgu dengar tapi jadi kebiasaan di sana, macam Srikandi. Cikgu ingat lagu Dato’ M Nasir sahaja pakai perkataan itu.

UKM, UPM ini berdekatan di Bangi, jadi kalau belajar di sana, dua buah univerisiti ni mesti jadi pesaing abadi tak kira-lah apa pertandingan pun. UKM dalam QS Ranking mendapat tempat ke 160 di Dunia.

4. Universiti Sains Malaysia

USM terletak di Pulau Pinang. Cikgu pernah ke sana beberapa kali semasa belajar di UiTM Pulau Pinang. UiTMPP dengan USM ni pun sama juga pesaing abadi, termasuk Politeknik Seberang Perai. USM sangat fokus dalam penyelidikan, dan boleh kira universiti terkaya di Malaysia sebab USM banyak buat research yang betul-betul menghasilkan duit. USM mendapat tempat ke 165 dalam QS Ranking tahun 2020 ini.

5. Universiti Teknologi Malaysia

UTM terletak di Skudai, Johor. Universiti yang tak asing dalam bidang Kejuruteraan. Nak masuk UTM ini, hati kena betul-betul berjiwa engineering. UTM telah melahirkan ramai jurutera yang berkualiti di Malaysia. UTM menggunakan bahasa Malaysia sebagai bahasa perantara, jadi pelajar yang SPM lebih mudah menguasai terma-terma sains dan kejuruteraan sewaktu di UTM. UTM jatuh di tempat ke 217 di dunia mengikut QS Ranking.

Walaupun mendapat tempat ke 217, sebenarnya QS Ranking telah buat survey pada 25,000 universiti! Jadi, ni cikgu share TOP 5 universiti ni. cikgu harap menjadi pembakar semangat untuk anak-anak murid cikgu sambung pelajaran di masa akan datang.

Cikgu doakan kepada semua calon-calon peperiksaan diluar sana mendapat keputusan paling cemerlang, mendapat 4.0 CGPA, dan dapat membantu ramai orang di masa akan datang. Kepada ibu bapa yang memerlukan bimbingan ASTER, boleh layari www.aster.edu.my untuk maklumat lanjut mengenai program-program kami

0
    0
    Your Cart
    Your cart is emptyReturn to Shop