GOLD_WHITE
Start Now

Kongsikan Apa Yang Anda Tahu Kepada Orang Lain

Sharing Power

Ilmu anda tentang pembelajaran anda, kebaikan teknik dan tips anda dan bagaimana teknik pembelajaran anda boleh menyelesaikan masalah orang lain, kadang-kadang adalah maklumat yang sangat bernilai kepada orang lain. Ianya bukanlah maklumat rahsia anda, tetapi maklumat umum atau informasi yang mungkin berguna kepada orang lain. Berikannya secara percuma. Tuliskan artikel di blog, laman web atau laman sosial anda seperti Facebook dan kongsikan kepada orang lain tentang apa yang anda tahu tentang bidang yang anda lakukan.

1. Menambah apa yang anda tahu

Cuba anda bayangkan, dengan perkongsian ini, bukan pembaca sahaja yang beroleh manfaat, tapi anda juga. Bila anda curahkan semua ilmu anda, anda dapat recap balik apa teknik yang anda telah guna untuk mancapai kejayaan. Bila pembaca boleh gunakan ilmu tersebut dalam pelajaran mereka, alangkah bertuahnya anda. Bila anda buat content nanti, masalah pelajar lain boleh dijadikan sebagai idea anda untuk menulis. Selain dari itu, bila anda buat perkongsian tentang kebaikan teknik pembelajaran anda akan menyebabkan anda sentiasa update ilmu-ilmu yang anda ada.

2. Mengembangkan pengetahuan

Anda tahu, bila anda banyak menulis untuk media sosial, secara langsung telah mengembangkan idea anda untuk topik yang lain. Ini kerana, selain anda gunakan ilmu anda, anda juga guna rujukan dari pelajar lain yang dah berjaya. Bila anda nak guna rujukan, anda mesti buat research terlebih dahulu. Yang pasti, anda bukan guna hanya satu sumber, tapi banyak, betul? Bila dah dicampur-campur, berapa banyak ilmu yang anda dapat?

3. Membentuk reputasi anda

Jika anda mahu dilihat sebagai orang yang berjaya dalam bidang anda, anda perlu berdiri dan lantang bersuara mengenai apa yang anda tawarkan. Dengan beritahu mereka yang anda seorang pakar dalam bidang anda, anda telah bina kejayaan dan reputasi pada hari ini. Tapi sebelum anda declare anda pakar, anda perlu pastikan anda tahu banyak perkara dalam bidang anda.

4. Soal jawab face to face

Jika perkongsian anda dalam bentuk talk atau group study, anda boleh bersoal jawab face to face. Jika melalui penulisan, feedback yang akan anda perolehi dalam bentuk komen atau PM di media sosial, tapi dengan live conversation, anda akan dapat terus soalan-soalan dari mereka. Lagi mudah dan senang kan? Mereka juga akan mudah faham dengan penerangan yang anda beri. Jika mereka masih tak faham, mereka boleh bertanya terus tanpa menunggu hari lain.

5. Meningkatkan nilai profesional

Apabila kepakaran anda telah membantu perubahan hidup orang lain, anda adalah penyumbang kepada kejayaan tersebut. Contoh, hasil dari perkongsian ilmu tentang kebaikan teknik-teknik pembelajaran anda, dapat meningkatkan tahap pemahaman orang lain, apa perasaan anda, bila anda lihat mereka berjaya dengan bantuan anda?

Anda tahu, kejayaan ini tidak dapat anda beli dengan wang ringgit. Apa yang mereka bayar anda ialah, harga kepada tenaga yang telah anda gunakan. Oleh itu, kongsilah kepakaran dan idea anda dengan orang disekeliling yang memerlukan. Anda rasa, ilmu anda sudah cukup untuk dikongsi dengan orang-orang disekeliling anda? Belum cukup?

0
    0
    Your Cart
    Your cart is emptyReturn to Shop